همایش حقوق شهروندی در2 اسفند1389 با همکاری مرکز کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد که اینجانب با مقاله :
"نگاهی راهبردی به حقوق شهروندی از منظر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران "
در این همایش افتخار حضور را پیدا کردم البته لازم به ذکر است قبل از این همایش من با همین مقاله در "همایش حقوق شهروندی در ایران 1404 "که با همکاری مجمع تشخیص مصلحت نظام و دانشگاهآزاد واحد تهران مرکز در تاریخ 1389/10/9 برگزار شد ارسال کرده بودم که مورد تایید هم قرار گرفته بود.متن کامل چکیده مقاله تایید شده در این همایش به پیوست ارائه می گردد:
نگاهی راهبردی به حقوق شهروندی از منظر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
مولف : سید مهدی نورالدینی
ایمیل : smn.tabatabaii@gmail.com
تحصیلات : داشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا وجرم شناسی
تلفن تماس : 09124667600
دانشگاه : آزاد تهران شمال دانشکده علوم انسانی
یکی از مفاهیم نو ظهوری که درعالم حقوق وسیاست بدان توجه ویژه ای شده است و امروزه مبنا و معیاری برای بررسی نظامهای سیاسی دنیا به حساب می آید ، حقوق شهروندی می باشد،که به عنوان رشته ای از حقوق ، راجع به مجموعه حقوقی که شهروندان یک کشور برخوردارند ودولت موظف به رعایت آنها می باشد ، بحث می کند .
شناخت این حقوق وتبیین آن نزد مردم به عنوان صاحبان اصلی این حقوق ، نقش موثری در ارتقاء نظم وعدالت در جامعه دارد . در نظام مردم سالاری دینی این حقوق ، باتوجه به آموزه های دینی ، همواره از جایگاه متعالی برخوردار بوده است .
از آنجا که تبلور منزلت هر شهروند ، در قوانین مدون هر کشور مشخص می شود ، قانون اساسی (ج.ا.ا) با اختصاص فصل سوم خود به عنوان حقوق ملت به اهمیت همبن امر توجه ویژه کرده و حقوق مختلفی را در این فصل برشمرده است . اما آنچه موجب شده تا این قانون به عنوان یکی از پیشروترین قوانین اساسی در تحقق حقوق شهروندی به حساب آید، تاسیس نهادی برای رفع تظلمات دولت در برابر ملت به عنوان دیوان عدالت اداری می باشد .این اصل مترقی مبین توجه ویژه قانون اساسی به حقوق ملت در برابر قدرت فائقه دولت می باشد .
در این مقاله سعی برآن دارم تا با بررسی حقوق شهروندی در قانون اساسی ، نگاهی ویژه به جایگاه دیوان عدالت اداری در برآوردن این حقوق داشته باشم و در انتها با برشمردن امتیازات بالقوه وضعفهای بالفعل دیوان ، به راهکارهای راهبردی اصل 170و173 قانون اساسی بپردازم .
واژگان کلیدی :
مردم ، حاکمیت ، حقوق شهروندی ، دیوان عدالت اداری ، مردم سالاری دینی ، قانون اساسی