سومین همایش نواندیشی دینی در تاریخ 1389/9/30 در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی با عنوان جامعیت و پویایی اسلام (اقتصاد و سیاست) برگزار شد که اینجانب با مقاله :
"تقابل وتماثل حق وتکلیف در رابطه مردم وحاکمیت در مردم سالاری دینی "
در این همایش افتخار حضور را پیدا کردم .متن کامل چکیده مقاله تایید شده در این همایش به پیوست ارائه می گردد:
تقابل و تماثل حق و تکلیف در رابطه مردم و حاکمیت در مردم سالاری دینی
مولف : سید مهدی نورالدینی
تحصیلات : داشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا وجرم شناسی
دانشگاه : آزاد تهران شمال دانشکده علوم انسانی
ایمیل : smn.tabatabaii@gmail.com
تلفن تماس : 09124667600
چگونگی رابطه متقابل مردم وحکومت و حقوق مربوط به هر یک ، از سوالات بنیادین در اندیشه سیاسی به شمار می رود که پاسخ به آن باعث شکل گیری نظامهای مختلف سیاسی در طول تاریخ گشته ، این پرسش در اسلام همواره با پویایی پاسخ داده شده است . در این راستا مهمترین سند ، عهدنامه مالک می باشد که در آن امام علی (ع) با توجه به اصل تقابل وتماثل حق و تکلیف به این پرسش پاسخ داده اند .
از طرفی در مسیر تکامل اندیشه های اسلامی ، ظهور تفکر مردم سالاری دینی که شکل گیری آن با تاسی از سیره اهل بیت (ع) می باشد ، راههای نوینی را در جهت پاسخ به سوال بالا گشوده است .
در این مقاله سعی شده تا با مطالعه تطبیقی بین قانون اساسی (ج.ا.ا) وعهدنامه مالک ضمن تبیین این حقوق متقابل ، به راهکارهای اجرایی پیش بینی شده در قوانین ایران بپردازیم و جایگاه این حقوق را در نظام مردم سالاری دینی مشخص کنیم ، با تاکید بر این مطلب که این رابطه یک رابطه دو سویه می باشد وتزلزل در اجرای هر یک باعث انحطاط دیگری خواهد شد .
واژگان کلیدی :
مردم ، حاکمیت ، حق وتکلیف ، مردم سالاری دینی ، عهدنامه مالک ، قانون اساسی