کنگره ملی جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک با عنوان تحولات نظری و کاربردی د رتاریخ 1389/6/31 به همت انجمن ژئوپلیتیک ایران برگزار شد که بنده با مقاله ای تحت عنوان
"تاثیر اقلیمهای جغرافیایی در ارتکاب جرائم جنایی" در این همایش شرکت کردم چکیده این مقله به پیوست ارائه می گردد:
تاثیر اقلیمهای جغرافیایی در ارتکاب جرائم جنایی
مولف : سید مهدی نورالدینی
دانشگاه : آزاد تهران شمال دانشکده علوم انسانی
ایمیل : smn.tabatabaii@gmail.com
یکی از مباحث مهم وکلیدی میان رشته ای که در حقوق و جامعه شناسی جنایی و جغرافیایی سیاسی همواره به آن توجه شده است ، تاثیر پذیری جرائم از اقلیمهای مختلف جقرافیایی می باشد . با عنایت به این مطلب که جرم زاییده گریزناپذیر جمعی شدن زندگی اجتماعی انسان در محیط های مختلف جغرافیایی است ، این مبحث در طول تاریخ نقش موثری را در شکل گیری و انحطاط اجتماعات انسانی داشته است . در این راستا مکاتب مختلفی همچون بوم شناسی و مکتب شیکاگو ، نظریه انتقال فرهنگی ، نظریه فراوانی معاشرت یا یادگیری و ..... به آن پرداخته اند و یا از آن تاثیر پذیرفته اند.
امروز کمتر کسی است تاثیر قلمروهای جغرافیایی واقلیمهای آب و هوایی را در بروز انحرافات اجتماعی و بالاخص جرائم وجنایات منکر شود . هرچند نظرات قدیم راجع به این موضوع همچون نظریه منتسکو که به تاثیر مناطق گرمسیر وسردسیر بر ارتکاب جرائم علیه اشخاص و اموال پرداخته بود ، تعدیل گشته وعلمی تر شده ، اما بدون شک نمی توان منکر شد که عوامل محیطی و محیط های اجتماعی متفاوت همچون شهرنشینی و روستانشینی بی تاثیر درشکل دهی جرائم هستند . شهرنشینی از دید جرم شناسی فرصت بیشتری را برای ارتکاب جرم به وجود می آورد ولی در روستاها با توجه به کوچکی محیط و پر رنگ بودن ارزشها و هنجارهای خاص خود که بیشتر وابسته به مکان هستند تا به زمان ، این فرصت در مقایسه با شهر بسیار کمتر شکل می گیرد ، اما انحرافات اجتماعی در آنجا شکل دیگری دارد به طوری که همان انحراف در مناطق شهری می تواند به عنوان یک هنجار و یا حتی یک جرم شناخته شود . در کنار این مطلب می توانیم حتی محیطهای داخل شهرها را مورد توجه قرار دهیم ، به طوری که جرائم ارتکابی در مرکز شهرها و حاشیه آنها با هم متفاوت هستند و یا در مناطق پر جمعیت و کم جمعیت شکل جرائم عوض می شود و یا حتی در روابط یک کشور با همسایگانش ، وجود قلمروهای سیاسی وجغرافیایی وحتی وجود مرزها فی نفسه می توانند موثر در بروز و ظهور جرائمی خاص باشند که قابل بررسی و تامل است.
در این مقاله سعی شده تا با دیدی موشکافانه ، به بازنگری دیدگاههای موجود راجع به تاثیر اقلیمهای جغرافیایی در پدید آمدن جرائم گوناگون در اجتماع و تاثیر این موضوع در امنیت اجتماعی و همچنین تاثیر گذاری این موضوع در کیفیت ارتکاب مرتکبین جرائم و جنایات مناطق مختلف جغرافیایی بپردازیم .